Undercover bij het UMCG

13 July 2015

Als spreker kom ik op veel plekken waar ik anders niet zo snel een kijkje achter de schermen had mogen nemen. Ik word dan geboekt om mijn humoristische kijk op bepaalde zaken te geven of om het publiek weer van nieuwe energie te voorzien zodat ze daarna weer fris doorkunnen met het programma. Vaak werkt dit echter ook andersom en kom ook ik terug van een opdracht met een frisse kijk op mijn werk.

Ik kan de grens makkelijker opzoeken dan een normale spreker

Laatst was ik gastspreker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Daar hadden de 300 medisch specialisten in opleiding een themadag over beeldvorming. Vragen die bij deze dag centraal stonden, waren bijvoorbeeld: hoe je je als arts kunt profileren en hoe artsen onderling tegen elkaar aankijken. Om deze vragen te beantwoorden waren er zo’n 20 workshops georganiseerd waar de verschillende aspecten van beeldvorming in terug kwamen. Om jullie een idee te geven van hoe zo’n workshop er uit ziet: in de medische wereld wordt al veel parttime gewerkt, toch is er een stroming die dat min of meer ‘not done’ vindt en dus was er een workshop over de bestaande vooroordelen. Op die manier werden verschillende onderdelen die relevant zijn in de medische wereld behandeld.

Aan mij de taak om in eerste instantie simpelweg aanwezig te zijn. Ik kreeg permissie om bij elke workshop naar binnen te lopen, aan te schuiven en alles rustig te observeren. Deze tijd kon ik goed gebruiken aangezien mijn tweede taak was om aan het eind van de middag alles inhoudelijk samen te vatten. Met een humoristische knipoog uiteraard. Niemand bij de workshops wist dat ik deze samenvatting moest maken. Ik was dus in feite undercover. Dokter Gijs: hartchirurg in opleiding.

Zaken luchtig en bespreekbaar maken door middel van humor

Showtime! Ik kreeg 20 minuten de tijd voor een samenvatting met humor en observaties vanuit verschillende invalshoeken. Het mooie aan mijn achtergrond als stand-up comedian is dat ik makkelijker de grens kan opzoeken dan een normale spreker. Van mij verwachten ze grappen dus ietwat gevoelige onderwerpen kan ik onder het mom van een grap eenvoudig aansnijden.

Ik opende met een pijnpunt dat dus in de medische wereld speelt: parttime werken. Ik vertelde dat het ALTIJD de vrouwen zijn die parttime werken. Daarna zei ik dat er daarnaast ook vooroordelen bestaan die niét waar zijn. Er kwam er direct een positief geroezemoes op gang! En in feite is dat waarvoor ik word ingehuurd. Zaken luchtig en bespreekbaar maken door middel van humor.

Later kwam ik in de stad een arts in opleiding tegen de ook bij de themadag aanwezig was. Een kinderarts in opleiding. Hij schoot me aan en vertelde me dat hij het knap vond hoe ik de dag had samengevat. Zelf werkte hij veel volgens protocollen en hij gaf aan bewondering te hebben voor de creativiteit die hij zag. Hij zou willen dat hij ook zo creatief en adrem was zei hij tot slot. Ik moest er om lachen. Zelf heb ik heel veel bewondering voor mensen in de gezondheidszorg. En zo ging ik zelf ook weer met een frisse blik het weekend in!