Pitchen voor de Startup050 City of Talent award

16 September 2015

Vanavond speelt zich tijdens de Holland WebWeek de zinderende finale van Startup050 af. De acht beste Startups van Groningen strijden dan om de Startup050 City of Talent award. De manier waarop ze het publiek en de jury moeten overtuigen van hun kunnen is simpel maar zeker niet eenvoudig: ze moeten zichzelf presenteren tijdens een pitch van slechts vier minuten. Om de finalisten voor te bereiden op dit belangrijke moment hebben ze een pitchtraining gevolgd bij Speak art.

Twee weken voor de finale hebben we een middag getraind. Elke finalist had zijn of haar pitch voorbereid en op basis van deze pitch kregen ze feedback. Tussen de pitches door was er vervolgens tijd om terug te gaan naar ‘de tekentafel’ om te sleutelen aan verbeterpunten. 

De 8 beste startups strijden om de startup050 city of talent award

Aan de eerste pitch van een startups merk je dat het bedrijf nog relatief jong is. De pitches zijn technisch en gedetailleerd waardoor 1 van de belangrijkste elementen wordt vergeten; de passie! Alle finalisten zijn hun startup begonnen omdat ze simpelweg een goed idee hebben en het gaaf vinden om met dit idee aan de slag te gaan. Dat enthousiasme moet van de pitch afdruipen. Wees trots en bevlogen over wat je presenteert!

Daarnaast merk je dat startups nog niet goed weten wie de doelgroep van hun pitch is. Logisch, ze kunnen tenslotte overal worden uitgenodigd. Ze moeten die kansen ook grijpen om hun bedrijf en visie onder de aandacht te brengen. Bij studentenbijeenkomsten, bij wedstrijden maar ook bij investeringsrondes. Een goede pitch houdt rekening met de doelgroep en context waarin gepitcht moet worden. Met deze zaken hebben we tijdens de pitchtraining dan ook geëxperimenteerd.

Het enthousiasme moet van de pitch afdruipen

Aan het eind van de training werd duidelijk waarom ik graag pitch-trainingen geef. Als het om pitchen gaat, kan er namelijk enorm veel gewonnen worden in een korte tijd. Alle finalisten zijn door te trainen in een veilige omgeving met een sterkere pitch de deur uitgegaan. Straks -op de dag van de grote finale- gaan we er nog een keer mee aan de slag. Waarschijnlijk ligt het niveau dan al behoorlijk veel hoger. De uitdaging zal hoe gek dat ook klinkt, vooral liggen in het loslaten van je ingestudeerde pitch. 

Ik weet zeker dat iedereen de inhoud vanavond ontzettend goed beheerst. De kunst is vervolgens om deze inhoud min of meer los te laten en te pitchen alsof je het 'gewoon staat te vertellen'. Degene die dat vanavond het beste weet te doen, levert een pitch af met impact. Hopelijk spat in ieder geval 1 ding van het podium af: De reden waarom de finalisten zijn gestart met ondernemen. Omdat ze het simpelweg een goed idee hebben waar ze trots op zijn!